/  aprilie 10, 2017/ Organizare nunta

O data in viata se insoara omul – se obisnuieste a se spune in popor, desi in zilele noastre nu prea mai este chiar asa. Stim cu totii cat de importanta este nunta, de aceea trebuie sa fie perfecta. Din experienta noastra, acumulata pe parcursul multor ani in care am asigurat distractia la nunti, sunt cateva puncte esentiale care hotarasc soarta evenimentului. Am alcatuit o lista cu aceste elemente cheie pentru nunta, in ordinea importantei lor. Pentru a pastra active cat mai multe optiuni – fie ca vorbim de restaurantul favorit sau formatia de nunta preferata va recomandam sa incepeti demersurile cu aproximativ un an in avans.

1. Data nuntii

Acesta este primul pas in planuirea nuntii, este prima intrebare pe care o veti auzi atunci cand veti rezerva/contracta serviiile aferente. In alegerea datei va veti urma propriile dorinte in primul rand si veti alege o zi care semnifica ceva: ziua in care v-ati cunoacut, o zi de nastere sau alt eveniment important. Apoi va trebui sa tineti seama de aspectul religios al nuntii si sa verificati ca data respectiva sa fie una din zilele in care se fac nunti.

2. Lista de invitati

Acest element este important pentru ca il va determina pe urmatorul – alegerea restaurantului, de aceea trebuie acordata o atentie deosebita intocmirii listei cu posibilii invitati. Aceasta lista are, de obicei, 3 segmente: persoanele care vin cu siguranta (parinti, rude si prieteni apropiati), persoanele care vin din obligatie (sunt cei la ale caror nunti ati fost) si persoanele pe care vi le-ati dori, insa nu sunteti siguri de prezenta lor. Pentru acuratetea procesului este necesar sa va consultati cu nasii si parintii ambilor miri pentru completarea listei.

3. Alegerea restaurantului

In opinia generala, restaurantul este cel mai important element in succesul unei nunti intrucat aici se va desfasura cea mai mare parte a evenimentului cu servirea preparatelor culinare si dansul. Avand lista de invitati intocmita si cunoscand numarul aproximativ de invitati va trebui sa intocmiti o lista de restaurante care va plac si in care „incap” persoanele de pe lista. Apoi trebuie sa aveti discutii cu mangerii ori sefii de sala ai respectivelor restaurante, sa cereti si parerea prietenilor care au avut nunta, nasilor pentru ca va pot semnala aspecte pe care nici nu le banuiti. In principiu trebuie sa aveti grija de:

  • ringul de dans – trebuie sa fie incapator, sa puteti dansa fara probleme
  • lumini ambientale – trebuie sa dea o nota calda localului, de luminile de scena se va ocupa formatia de nunta.
  • acustica localului – trebuie sa fie cat mai buna, cei din formatie o pot evalua mai bine
  • elemente auxiliare: toaleta, parcare, personalul – detalii care dau nota generala a restaurantului

4. Formatia de nunta

Alaturi de restaurant contribuie la realizarea atmosferei placute, uneori aceasta poate compensa micile neajunsuri ale localului prin asigurarea bunei dispozitii pe parcursul evenimentului. Pentru alegerea trupei potrivite va trebui sa vizionati clipuri video cu prestatia formatiei, sa ascultati melodiile din repertoriul lor pentru a fi siguri ca genurile muzicale abordate sunt pe placul dvs. si al invitatilor. In ultima perioada unele banduri de nunta si-au extins gama de servicii, aducand pe langa muzica buna si sonorizarea profesionala si sisteme de lumini, efecte speciale, fum greu si altele. Din acest motiv este bine sa discutati si aspectele tehnice in cadrul intalnirii, pentru a fi siguri de succesul evenimentului. Dupa ce v-ati intocmit lista scurta cu 2-3 trupe va trebui sa luati legatura in vederea verificarii disponibilitatii pentru data aleasa si rezervarea formatiei alese.

5. Rochia de mireasa, costumul mirelui

Desi se spune ca nu haina il face pe om, in ziua nuntii totul este despre voi, despre stralucirea voastra si in primul rand voi trebuie trebuie sa va simtiti bine. Daca pentru celelalte 4 elemente este bine sa faceti rezervari cu cca 1 an inainte, in cazul hainelor nu este recomandata achizitia cu asemenea avans de timp. Dar asta nu inseamna ca nu puteti consulta cataloage cu rochii de mireasa ori chiar proba cele care v-au placut.

 

Pentru a va asigura de succesul deplin al evenimentului puteti apela si la serviciile unui consilier de nunti. Veti fi surprinsi de lucruri si detalii la care nu v-ati gandit. Experienta acestuita in organizarea nuntilor va va scuti de momente jenante, de comentarii rautacioase ori de mici regrete ulterioare. Si discutiile cu managerii de restaurant ori cu managerul trupei de nunta le veti descoperi utile intrucat sunt oameni cu experienta care au participat la numeroase evenimente similare.

Uneori va trebui sa faceti compromisuri in potrivirea datei dorite cu restautanul si formatia preferate. In aceasta situatie ar trebui sa va ganditi la invitati, la faptul ca este mai important ca acestia sa se simta bine decat o anumita data in calendar. Din experienta noastra va spunem ca pentru restaurantul ori trupa preferate merita schimbata data. Oamenii oricum vor veni la nunta in data inscrisa pe invitatie, pentru acestia nu are vreo semnificatie.