/  martie 13, 2017/ Organizare nunta

Avand religia predominanta crestin-ortodoxa, poporul roman este unul dintre putinele popoare europene care respecta traditiile si obiceiurile vechi de nunta. Poate nu in totalitatea cazurilor pentru nuntile de la oras, insa in zona rurala obiceiurile sunt respecatte cu strictete inca. Pe langa traditiile si obiceiurile stramosesti, si-au facut loc si o serie de superstitii nunta, credinte populare. Acestea sugereaza ce trebuie sa faca mirii sau apropiatii acestora pentru a avea noroc, fericire si prosperitate in casnicie. Va prezentam o parte dintre ecestea, lista ramane deschisa.

Nu se fac nunti in luna mai

Este una dintre cele mai vechi, exista convingerea ca stabilirea datei nuntii in luna mai va aduce ghinion atat pentru nunta in sine, cat si pentru casnicie.

Mireasa trebuie sa poarte perle

Oamenii sunt de parere ca purtarea perlelor va feri mireasa de varsarea lacrimilor in casnicie, ele fiind „ultimele lacrimi” pe care tanara mireasa le vede.

Trebuie sa intri cu dreptul in biserica

Pentru noroc in mariaj mirii trebuie sa treaca pragul bisericii cu piciorul drept, fie ca intra impreuna ori separat.

Ploaia la nunta simbolizeaza fertilitate, bogatie

Daca ploua si sedinta foto pare compromisa, nu trebuie sa fie motiv de suparare deoarece ploaia la nunta aduce belsug si fertilitate in viata de cuplu.

Mireasa trebuie sa aiba zahar

Daca isi doreste o casnicie dulce in care partenerul nu o va certa mireasa ar trebui sa aiba un cubulet de zahar in san sau manusa.

Fara cale, garoafe, tufanici in buchetul miresei

Unele flori sunt asociate cu evenimente triste ale vietii (inmormantarile) si sunt considerate aducatoare de ghinion sau cel putin nepotrivite in contextul nuntii. In alte zone geografice trandafirii galbeni sunt asociati geloziei intre miri.

 

Daca pana acum aceste superstitii vi s-au parut ciudate, va prezentam in continuare superstitii nunta si mai bizare, care inca se practica si in ziua de azi la nunti.

Dansul gainii

porneste de la ideea ca mireasa este inca fecioara, nu gaina batrana sau ca gaina ar reprezenta viitorul acesteia ca gospodina. La dansul gainii participa toti nuntasii, inclusiv cei din formatia de nunta, fiind un moment de veselie generala.

Bradul

Tinerii din alaiul de nunta impodobesc 1 – 3 brazi si pun in varful lui un premiu: vin si cozonac. Apoi danseaza cu bradul tot drumul spre petrecere, cei care indraznesc se pot catara in varful brazilor pentru a primi premiul din varf.

Calcatul mirelui pe picior in biserica

Pentru a-si domina sotul pe parcursul mariajului mireasa calca pe picior mirele la intrarea in biserica sau in timpul slujbei. Se crede ca astfel isi va tine sotul „sub papuc” sau ele vor fi seful in casa.

Jartiera

Acest obicei isi are originile ceva mai indepartae, din Franta. Superstitia pretinde ca o bucata din rochia miresei aduce noroc posesorului, acesta se va casatori in curand. Din cauza cererii mari, obiceiul a fost modificat, se ofera doar jartiera unui singur norocos.