Mirage Band/ februarie 18, 2022/ Organizare nunta
Fiind unul din cele 5 elemente cheie pentru nunta, restaurantului ii trebuie alocata o atentie deosebita mai ales in ceea ce priveste costurile pentru ca la sfarsitul evenimentului sa nu aveti o nota de plata fabuloasa. Costul se compune in cea mai mare parte din pretul stabilit pentru meniul de nunta, insa pot exista si servicii suplimentare. Locatia restaurantului, traditia si notorietatea acestuia vor juca si ele un rol important in costurile finale.
In serviciile suplimentare despre care aminteam mai sus intra decorarea salii, aranjamentul acesteia, de la fetele de masa la naproane, fructiere, etc. Specialistii recomanda asortarea aranjamentului mesei cu preparatele culinare pentru amplificarea perceptiei gustului de catre invitati.
Din ce se compune meniul de nunta?
In mod traditional, meniul de nunta include aperitiv, gustare calda, saramalute, friptura, desert si bauturi alcoolice impreuna cu non-alcoolice. Fiecare componenta a meniului isi va aduce contributia la impresia generala despre eveniment si in acelasi timp la costul final al meniului de nunta. Haideti sa analizam meniul de nunta in detaliu, pe fiecare componenta in parte.
Aperitiv
Aperitivul da tonul petrecerii, creeaza prima impresie, de aceea nu ar fi bine sa decizi reducerea costurilor aici. Ai grija ca aperitivul sa puncteze foarte bine la urmatoarele 2 caracteristici: aspectuos si indestulator. In functie de bugetul pe care il puteti investi va propunem 3 variante de alcatuire:
Varianta Start
- salam de Sibiu
- cascaval
- pastrama de porc
- telemea de oaie
- rosie umpluta cu salata de vinete
- rulou de sunca umplut cu salata cruditati
- salata de icre de crap pe lamaie
- masline negre
Varianta Speciala
- salata de boeuf cu carne de vitel
- rulou de sunca cu mozzarella si sparanghel
- ciupercute umplute cu pate de ficat de gasca
- fructe de mare in aspic
- tartine cu icre negre
- branzeturi asortate
- masline (verzi, negre)
Varianta High Class
- salata de fructe de mare cu ulei de masline si lamaie
- icre negre
- branzeturi asortate (Camembert Bleu, Mozzarella, Schweitzer, Gorgonzola, Foccacia)
- masline
- rulou de somon fume umplut cu salata de cruditati
Gustare calda
De obicei in cadrul gustarii calde este servit un preparat din peste – romanesc (pastrav, crap, salau, etc) sau de import (cod, somon), in functie de bugetul alocat. Cum pestele a devenit ceva clasic, obisnuit, in ziua de azi se incearca surprinderea invitatilor cu preparate din fructe de mare.
Varianta Start
- file de salau/crap/pastrav
- cartofi natur + lamaie
Varianta Speciala
- somon la gratar/cuptor
- legume gratinate
Varianta High Class
- calamari pane/caracatita la gratar
- legume sote
Sarmalute
Sarmalutele cu mamaliguta (fie in foi de varza, fie in foi de vita de vie), smantana si ardei iute au devenit si ele clasice. Ca orice lucru clasic, este folosit din ce in ce mai rar. La tot mai multe din nuntile de azi veti observa lipsa acestui preparat din meniu. Este inlocuit fie de o a doua gustare calda (ex: ficatei cu ciuperci sau garnitura de cartofi la cuptor), fie de o portie mai consistenta de friptura.
Friptura
Si aici tot bugetul alocat dicteaza continutul farfuriei. Puteti alege sa mergeti pe varianta traditionala: porc, pui sau sa oferiti invitatilor delicatese precum carne de miel / ied sau chiar vanat. Alegerea garniturii potrivite poate face diferenta intre un succes total sau senzatia de „a mers, n-a fost rau”, adica nu bine sau wow.
Desert (tortul)
Ca si in cazul aperitivului, nici aici nu e loc pentru taieri de costuri. Tortul miresei este punctul culminant al petrecerii si are parte de toata atentia publicului, indiferent de varsta.
Fie ca alegi o varianta mai usoara, bazata pe fructe, fie ca mergi pe ingrediente cu „greutate” cum ar fi ciocolata, glazura, martipan trebuie sa te asiguri ca va face impresie. Iti poti asorta culorile tortului cu tematica nuntii, cu aranjamentul salii si meselor, desavarsindu-ti astfel opera – organizarea nuntii.
Bauturi
Capitolul bauturi servite invitatilor va lasa ceva mai mult spatiu de manevra in privinta optimizarii costurilor, a reducerilor de buget. Pentru ca puteti jongla atat cu diversitatea cat si cu nivelul calitatii. Este posibil ca localul sa va permita aducerea bauturilor proprii, ceea ce se traduce prin economii semnificative (pretul de achizitie din depozite este mult mai mic).
- Orientativ, va prezentam un consum mediu, per invitat, daca va veti aduce propriile bauturi:
- aprox. 1 sticla vin 750 ml (marea majoritate prefera vinul alb)
- cca. 1 - 1,5 l apa (carbogazoasa, insa ar trebui sa aveti si plata)
- in jur de 1 l suc carbogazos (cola, fanta, sprite)
- 1 - 2 pahare suc natural (inclusiv pentru coktailuri)
- 200 - 300 ml bauturi tari (vodca, gin, whisky in cea mai mare parte)
- 100 ml sampanie (pentru intampinarea invitatilor)
- in medie 2 cafele
Nu uita sa incluzi in meniu si fructele, alunele, covrigeii, biscuiteii si alte „crantanele” sarate, altfel vei supara invitatii. Sau mai rau, vor crede ca ai facut economie, desi acestea nu sunt costisitoare.
Exista spatii de parcare suficiente pentru invitatii dvs?
Puteti aduce dvs. bautura sau trebuie neaparat sa o acceptati pe ceea a restaurantului?
Cati ospatari vor fi alocati pentru evenimentul dvs. si daca sunt suficienti pentru o servire prompta?
Atunci cand te intalnesti cu formatia de nunta si stabilesti playlistul nuntii sfatuieste-te cu ei despre melodiile pe care le vor difuza in timpul servirii preparatelor culinare. Este cunoscut faptul ca nu doar culorile si aranjamentul salii influenteaza perceptia oamenilor asupra gustului, ci si muzica.